Ja sam svog Bena treći put vakcinisao kada je napunio tri mjeseca! Mislim da to sve govori.
Minimalno dvije vakcine, a ako vam je stalo do psa, i tri. Problem je što je imunološki sistem mladunčeta slabo razvijen, pa prva vakcina u mladog psa može biti slaba, u svakom slučaju, nedovoljna.
Šta je vakcina??
To je bitno da lovac zna. Vakcinom aplicirate uzročnika bolesti ili njegove bitne dijelove (antigen). Time provocirate organizam da stvara imunološki odgovor, odnosno odbrambeni mehanizam (antitijela). Svaki put, kada je organizam u kontaktu sa uzročnikom (ili vakcinom), stvara sve veči broj antitijela. Time, kada zaista pas dođe u kontakt sa uzročnikom (virus ili bakterija), ima munjevit odgovor i neutrališe taj mikroorganizam.
Zbog toga, OBAVEZNA revakcina. Ono što je bitno, pas mora biti zdrav, bez parazita i sl. Time je i efekat vakcine bolji. I na kraju, ni jedna vakcina nije 100% garant da pas neće oboliti!
Zašto je nekada dovoljna jedna vakcina?? Nije ona dovoljna, nego je to štene imalo sreće! I kao što reće Hunter, nije to samo štenečak: parvoviroza, leptospiroza... Mislim da je najmanje štenečaka.
I konačno, vodite računa ko vam vakciniše psa. Vakcina je biološki proizvod, ako nije pravilno skladištena, nema efekta!!