Autor Tema: Puške Sauer & Sohn  (Posjeta: 3002 )  Share 

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Carinik

 • Global Moderator
 • Grizli
 • *****
 • Postova: 1204
 • "DOBAR POGLED"
Puške Sauer & Sohn
« : 15-12-2011, 18:24:30 »Ove 2011, navršilo se tačno 260 godina od osnivanja prestižne nemačke fabrike oružja Sauer i Sin. To je i više nego razlog, da oom rubrikom Vam predstavimo proizvode ove ugledne i renomirane firme, a ujedno i odamo priznanje ovakvom svetskom oružarskom gigantu


Još davne 1751, J.P. Sauer u gradu Suhlu, srcu oružarske industrijske oblasti Turingija, osnovao je firmu za izradu vojnog, odbrambenog i lovačkog oružja. Firma je nosila naziv "J.P. Sauer & Sohn". Preduzeće umereno napreduje uz smenu generacija, sve do 1870, kada sa vojskom sklapaju ugovor o proizvodnji 150.000 pušaka - Model 1871. To je bio ogroman posao koji je ime J.P. Sauer i Sin, učvrstio među najveća oružarska imena tog vremena. Već 1881, lovačka puška, dvocevna sačmarica položenih cevi "Sauer", na velikoj svetskoj izložbi dobija zlatnu medalju. Prednost ove revolucionarne sačmarice ležao je njenim cevima. "Sauerovi" konstruktori i metalurzi iz "Kruppa", osmislili su čelik koji je imao mehaničke osobine da sa tankim zidovima cevi izdrži visoke pritiske barutnih gasova. To su zapravo bili temelji današnjim sačmaricama i čelici slični osobinama ondašnjem Krupp čeliku, koji se i danas koriste za izradu sačmenih cevi.

Ugled na prvom mestu
Jednu od prvih svetskih trocevnih driling pušaka je 1900, takođe proizvela fabrika Sauer i Sin. Posle Prvog svetskog rata Sauer i Sin, se privremeno prihvataju izrade pisaćih mašina, civilnih pištolja (6,35 i 7,65 mm) i lovačkih pušaka. U tom periodu nastaju divni pištolji, poput 7,65 modela 1930 i 1938, kao i dvocevne položare model VIII. Drugi svetski rat nosi sa sobom rušenje fabrike u Suhlu, a potom i potpadanje pod vlast SSSR. Deo porodice Sauer uspeva da pređe u američku okupacionu zonu i već 1951, u Eckenfordu u Scleswigholsteinu, na obali Baltika osniva se nova firma Sauer i Sin. Prvi proizvod nove firme, koji je doživeo ogroman uspeh i koji je firmu postavio na noge, bila je baš Hamerles sačmarica model VIII. To je bio takav uspeh, da je broj radnika odmah narastao na 500. Nemačka tehnička genijalnost i superiornost, zahvaljujući kojoj se i zemlja iz bombardovanih ruševina podigla u najkraćem mogućem roku, je posedovanje tehničke dokumentacije o svakom proizvodu, objektu, zgradi, ulici, gradu... Već 1953, fabrika počinje da proizvodi čuveni trocevni driling. Imenu je ubrzo vraćen stari sjaj i ugled, tako da je čuveni američki strelac i kosntruktor Roj Vederbi 1958, poverio svoj lovački karabin Mark V sa devet zabravljujućih bregova, da izrađuje firma "Sauer". Do 1971, Sauer je proizveo 100.000 karabina Vederbi, a potom je proizvodnju zbog smanjena troškova premestio u Japan.

Vrhunski primerci
"Sauerovi" inženjeri znalački konstruišu izuzetne lovačke karabine, pa tako samo godinu kasnije već 1972, na tržište plasiraju repetirku Sauer 80. Na osnovu nje nastaje još popularniji karabin Sauer 90. Prva vlasnička transformacija dogodila se 1976, kada se u sve umešao švajcarski "Sig". Od tada "Sauer" počinje da pravi i čuvene kvalitetne Sig Sauer pištolje. Početkom 1980, nastaje repetirajući karabin Sauer model 200, zasnovan na modularnom principu lake izmene cevi i kalibara. Iz njega je direktno proizašao i danas popularan osnovni model S202.
Neposredno uoči proslave 250 godina firme, tačnije 2000, moćni finansijeri i biznismeni Mihael Luke i Tomas Ortmajer, postaju vlasnici "Sauera". Novom organizacijom došlo je do novih proizvoda (S202 Take Down, S303), ali i do odvajanja policijsko-sportskog i lovačkog dela proizvodnje. Tada se u pokrajini Baden-Virtenberg u mestu Isny Im Allgau, izgrađena potpuno nova fabrika lovačkog oružja Sauer, površine 3.100 m2. "Sauer" je i danas, posle 260 godina rada, ratova, rušenja i ponovnog početka, sinonim za nemački kvalitet lovačkog, sportskog i odbrambenog oružja.

Lovačke lepotice
Prikaz današnje produkcije Sauer lovnih pušaka počinjemo novitetom, koji predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje klasičnog lovačkog ukusa. Na sajmu IWA 2011, nismo mogli da se odvojimo od "Sauerove" položene kombinirke - polurisanice, kalibra 20/76 - 8X57JRS. Ovom lepoticom i započinjemo priču o "Saueru".
Polurisanice, položare, kod kojih je desna cev ožlebljena, a leva sačmena danas su vrlo retke i skupe, zato što su ih potisnule kombinovane bok puške. Mnogo je jeftinije i lakše uraditi čvrstu pouzadnu bok kombinirku, nego klasičnu polurisanicu. To je bio izazov za firmu "Sauer", kao i za braću Marka i Hendrika Fruhauf. Pušku je izradio i upucao majstor puškar Marko, a gravuru sa prekrasnim lovnim i cvetnim motivima uradio je njegov brat Hendrik. Iskorišćena je klasična već proverena konstrukcija Sauer položara, gde cevi spojene skupim i za izradu vrlo složenim demiblok postupkom u baskuli zabravljuje Grinerova brava sa tri ključa. Dva donja snažna Pardi ključa blokira horizontalna pomična ploča, dok gornji Griner ključ čini masivni ispust između cevi, kroz koji prolazi poprečni okrugli klin. Baskula ima sa strane prepuste (uši), koji služi da dodatno ograniče pomeranje cevi. Selektivni ejektori obuhvataju po četrvtinu obima dna čaure i smešteni su ispod Grinerovog ključa. Mehanizam vatri je provereni Anson-Dili, kod koga se pri prelamanju kundaka deluje na podizač udarača. Udarače sa sabijenom oprugom u zapetom stanju drži zapinjač. Ova "sauerka", ima sa obe bočne strane baskule, indikatore (iglice), koje signaliziraju da li je mehanizam vatri u nategnutom položaju. Čak i u mraku se opipavanjem ovih iglica, tačno definiše stanje udarnog mehanizma. Raspored opaljenja je klasičan: prvi obarač, koji ima ugrađen francuski šteher, opaljuje desnu karabinsku cev, dok levi opaljuje sačmenu levu cev. Za mlađe čitaoce da pojasnimo rad francuskog štehera. U normalnom položaju obarač popušta udarač pri nekoj srednjoj (2,5 - 3 daN) fabrički naštelovanoj sili. Međutim, ako poguramo obarač ka ustima cevi, uključujemo mehanizam ubrzice - šteher i sada nam je za opaljenje dovoljna znatno manja sila (ispod 1,3 daN). Ubrzica se uvek koristi samo pri pucanju sa čeke, na jasno definisan cilj, a nikako u kretanju pri pogonu ili prikradanju.
Na nišanskoj šini nalaze se mehanički expres zadnji nišan i svetla metalna mušica. Sačmena cev uvek je u kalibru 20/76 (koji prima istu količinu sačme kao i kalibar 12/70), dok se desna ožlebljena cev pored kalibra 8x57JRS, radi u kalibrima 7x57R, 7x65R i 9,3x74R. Vidite kako majstori puškarskog umeća razmišljaju? U pušku prelamajućih cevi idu samo kalibri sa ivicom na dnu čaure – R kalibri. Sauer kombinirka ima prelep nemački kundak sa obrazinom urađen od orahovine klase 5, što joj uz vrhunsku izradu i bogati umetničku gravuru, podiže cenu do nerealne sume. Uz ovu polurisanicu, "Sauer" na zahtev kupca isporučuje i rezervne sačma-sačma cevi. Takođe se u sličnom nivou izrade, završne obrade i gravure može kupiti i Sauer položara sa samo sačmenim cevima. Novoformiran custom odeljak fabrike koji ovde nosi ime "Sauer Individual", ima u ponudi i položare Sauer sa udarnim mehanizmima smeštenim na bočnim H&H pločicama. Sve su ovo ručno rađena vrlo malobrojna i skupa remek-dela klasičnog germanskog puškarskog umeća.

Svetski standardi
Višegodišnji rad na izradi Vederbi Mark V lovačkog karabina, po američkoj dokumentaciji, rezultirao je i lovačkim repetirajućim karabinima Sauer, sa bravljenjem zatvarača u rasporedu 3x2 brega raspoređena pod 120 stepeni. Rekli smo već da je serija karabina Sauer 200, ugledala svetlost dana 1984, a današnji model Sauer 202 predstavljen je 1993. To je puška građena po najsavremenijem modularnom sistemu, kod koga se zatvarač zabravljuje direktno u cevi, čime je omogućena laka i brza izmena cevi i kalibara. Pored toga, ovaj sistem dozvoljava primenu znatno slabijih i lakših sanduka puške, koji se u slučaju Sauera 202, kupcima nude izrađeni od čelika ili alumijumske legure. Prosečni lovci s pravom biraju lakšu varijantu s dural sandukom, koji ima masu od 2,7 do 3,2 kg, zavisno od kalibra i dužine cevi. Oni koji pored lova, puškom S202 pucaju i streljačke discipline, uzimaju klasični čelični sanduk, gde je masa nešto veća i oznosi od 3,3 do 3,8 kg.
Od svih savremenih lovačkih karabina danas korišćenih, možda najinteresantnije rešenu kočnicu ima Sauer 202. Iza zatvarača na vratu kundaka u otvoru se nalazi okruglo dugme sa crvenim prstenom na vrhu. Kada je puška zakočena dugme je potisnuto na dole, u svoje ležište i ispred obarača je izronilo iz tela puške, takođe okruglo dugme. Pre pucanja strelac kažiprstom kojim puca, potisne prednje dugme u vis, u telo puške. Istovremeno se iz vrata kundaka pojavljuje okrugli crveni prsten i dugme kočnice izađe u vis, van nivoa vrata kundaka. Ovom potpuno bešumnom radnjom, strelac je odkočio oružje i doveo ga u stanje pripravnosti. Kočnica, iako neobična potpuno je pouzdana, laka za upotrebu i bešumna. Kretanje zatvarača nakon otklona ručice u vis za smo 60 stepeni, veoma je glatko i takođe skoro bešumno. Postoje bočni otvori za dovođenje mlaza vrelih gasova ukoliko dođe do prskanja kapisle ili čaure. Za sada postoji petnaestak verzija Sauer 202 karabina, koje pokrivaju 22 različita klaibra: standardni, magnum i Vederbi magnum kalibri.

Za različite namene
Te varijante Sauera 202 imaju najrazličitije orahove kundake klase od drugog do šestog nivoa, ali i sintetičke kundake različitih dezena i spoljašnje soft tač (mekani na dodir) obrade. Cevi Sauera 202 vrhunske su izrade, sa ili bez mehaničkih nišana i različitih dužina: 51, 56, 60, 65 cm, uz prečnik na ustima cevi 16, 19, 22 mm. Vidite pravu šumu kalibara, dužina i debljina cevi. To znači da će u ovih petnaestak modela skoro svako naći pušku koja mu odgovara. Sauer 202, čija cena u Nemačkoj je 2.420 evra, sasvim će zadovoljiti prosečnog lovca. Modeli Elegance su sa finijom orahovinom i daleko su skuplje. Tu su i kratke puške S 202 Highland, Stuyzen Elegance, Forets, Hardwood i Outback. Namenjene šumskom lovu, ekspedicijama, istraživačima ili profesionalcima. Modeli Jukon i Polar imaju divan odgovarajući kamo finiš, koji se uklapa u sredinu u kojoj se lovi. Sportski, varmint strelci i lovci će pozdraviti model S202 Wolverine, duge teške cevi i podesivog kundaka. Svi modeli imaju mogućnost ugradnje čak četiri različita obarača, podesiva sa ili bez ubrzice. Tu su i izmenjivi okviri kapaciteta 2, 3, 4 i 5 metaka i opcije za levoruke strelce. Slično Sig Sauer pištoljima i Sauer karabini imaju patentirani – Ilaflon, postupak površinske zaštite čelika od korozije, koji je izuzetno efikasan. Bez preteranih reči hvale, Sauer 202 je izvrsna lovačka i sportska puška, čiji će vlasnik teško poželeti drugo oružje.

Duh stare gradnje
Godine 2003, Sauerovi inženjeri predstavljaju tržištu rasklapajući model S 2022 Take Down. Ova puška se razdvaja na dva dela: kundak sa sandukom i zatvaračem kao jedan i cev sa podkundakom kao drugi podsklop. Puška se lako transportuje, a preciznost i upucanost optike ostaju zagarantovano nepromenjivi. Fina, savremena i skupa puška.
Pre pet godina "Sauer" je lansirao poluautomatski karabin S303, o kome smo detaljno pisali. To je moderno oružje sa pozajmicom gasova i takođe 3x2=6 zabravljujućih bregova, koji brave zatvarač direktno u cevi. Na sunduku je integralna baza za montažu optike, kao i izmenjivi okviri kapaciteta 2 do 5 metaka. Za posebnu pohvalu je spoljašnje separatno napinjanje udarnog mehanizma, što je najnovije značajno povećanje sigurnosti lovnih pušaka. Obarač Sauera 303 je direktan, bez praznih hodova i fabrički naštelovan na silu od 1,3 daN. U eri mnoštva plastike, Sauer 303 je zadržao duh stare gradnje, što imenu Sauer još više daje utisak kvaliteta, koji traje vekovima. Brz, pouzdan, savremen i kompaktan lovački poluatomatski karabin, čija cena (najmanje 2.423 evra), govori da za ime Sauer morate da platite više nego za druge, slične konkurentske puške.
Kao revija koja se bavi tematikom oružja Srbije i celog Balkana, čestitamo Saueru 260 godina postojanja uz jednu napomenu: u opisu njihovih pušaka nigde nismo preterali u pohvalama - Sauer znači kvalitet!

Vlada MITROVIĆ
www.kalibar.rs


mpeca

 • Lisica
 • ***
 • Postova: 388
Odg: Puške Sauer & Sohn
« Reply #1 : 25-12-2011, 21:53:04 »
Divne puske, imao sam priliku da jednu skoro drzim u rukama,upitanju je driling Sauer 3000.  12  -12   7x65  R   .Divno balansirana precizna, dosla je da joj ugradim druge nisane[mehanicke].Na sebi je imala Suhll montazu montiranu u fabrici.....

Marijo

 • Zec
 • **
 • Postova: 159
Odg: Puške Sauer & Sohn
« Reply #2 : 03-01-2013, 18:36:21 »
danas stigla jedna stara horozara al u izvrsnom stanju,puska je prva liga jest da je stara skoro 100god hehehe al bije... smajlihunter smajlihunter rolf9 rolf9 rolf9 rolf9

arsa

 • Zec
 • **
 • Postova: 145
 • Dobar pogled !!!
Odg: Puške Sauer & Sohn
« Reply #3 : 04-01-2013, 19:37:39 »
danas stigla jedna stara horozara al u izvrsnom stanju,puska je prva liga jest da je stara skoro 100god hehehe al bije... smajlihunter smajlihunter rolf9 rolf9 rolf9 rolf9

Koje ležište metka-65ili70mm?! Dobra puca,verovatno je predviđena za crni barut?
Arli

Marijo

 • Zec
 • **
 • Postova: 159
Odg: Puške Sauer & Sohn
« Reply #4 : 04-01-2013, 21:12:58 »
70mm,a cijevi su 76,odlicna puska malo stara i istrosena al sve se da sredit...

arsa

 • Zec
 • **
 • Postova: 145
 • Dobar pogled !!!
Odg: Puške Sauer & Sohn
« Reply #5 : 04-01-2013, 21:42:28 »
Pusti neku sliku da vidimo tu lepoticu :).
Arli

calibar 3006

 • Vjeverica
 • *
 • Postova: 16
 • Sauer 90 Medium cal. 30-06
Odg: Puške Sauer & Sohn
« Reply #6 : 01-02-2013, 14:19:44 »
Svaka čast na podrobnom opisu marke oružja Sauer..Kao što sam već napisao u predstavljanju-nisam lovac,ali od dosta oružja koje sam imao prilike držati u rukama,prilikom susreta sa lovcima,jedna puška me ostavila bez daha,riječ je o karabinu "Sauer 90 medium cal.30-06" Kasnije sam saznao da je to vrhunska,kvalitetna i cijenjena puška  gifdance
Sauer 90 Medium cal. 30-06

Sarsilmaz

 • Lisica
 • ***
 • Postova: 578
Odg: Puške Sauer & Sohn
« Reply #7 : 05-10-2014, 08:25:32 »
I ja sam se ponovijo sa jednom polozarom od Sauer&Shon u kalibru 12/70.Nisam joj mogao odoliti posto je u izvanrednom stanju za svoje godine.

Brza ptica prepalica

KOBI

 • “Puška koja ne puca zahrđa.”
 • Global Moderator
 • Mamut
 • *****
 • Postova: 3714
 • nema loseg psa,postoji samo los gazda
Odg: Puške Sauer & Sohn
« Reply #8 : 05-10-2014, 10:36:29 »
Super puska.Koji je kalibar?Nema loseg psa,postoji samo los gazda

Sarsilmaz

 • Lisica
 • ***
 • Postova: 578
Odg: Puške Sauer & Sohn
« Reply #9 : 05-10-2014, 19:04:09 »
Hvala Kobi 12/70
Brza ptica prepalica

kemo

 • Lav
 • *****
 • Postova: 737
Odg: Puške Sauer & Sohn
« Reply #10 : 10-10-2014, 22:28:41 »
I ja sam se ponovijo sa jednom polozarom od Sauer&Shon u kalibru 12/70.Nisam joj mogao odoliti posto je u izvanrednom stanju za svoje godine.


Čestitam na kupovini. Sa bilo kojim Suhl-om nema greške.
svi za jednog, 8x57 za sve