Štampa

KRIVOLOV U BIH NORMALNA POJAVA

Autor Super User. Posted in vijesti

Prema mnogima, civiliziranost i razvijenost jednog društva može se ogledati i po njegovom odnosu prema prirodi i životinjama. Borba za zaštitu ugroženih vrsta u svijetu je u punom jeku, dok vecina gradana BiH i ne zna koje Nebriga bh. vlasti za životinjski svijet

Za sada su strucnjaci u BiH jasno izdvojili šest trenutno najugroženijih pripadnika životinjskog carstva. 

U okviru Projekta razvoja i zaštite šuma BiH, kljucnim ugroženim životinjama kojima treba posvetiti posebnu pažnju proglašeni su divokoza, veliki i mali tetrijeb, medvjed, vuk i ris. Strucnjaci se slažu da se pojedinacnim istraživanjima i projektima teško mogu postici neki znacajniji uspjesi u polju ocuvanja životinjskog svijeta, potrebna je pomoc države. 

Medutim, kao što je cesto slucaj kod nas, vlasti se ni po ovom pitanju ne mogu dogovoriti.

"Nadležnosti nad zaštitom prirode i životinjama imaju entiteti. Federacija BiH ima crvenu listu zašticene flore i faune, a RS nema. Zasad ne postoji ni

Štampa

AIMPOINT U TORZOKOMU

Autor Super User. Posted in vijesti

TORZOKOM PRIJEDOR JE U SVOJU TRGOVINU NABAVIO ASORTIMAN POZNATOG SVJETSKOG  PROIZVOĐAČA -

AIMPOINT..

Odlična prilika da kupite jednu od najvkalitetnijih crvenih tački na svijetu ...

 

Aimpoint H30 S RED DOT

Aimpoint H34L RED DOT

Aimpoint H1 Micro RED DOT

Aimpoint H30 L RED DOT

Aimpoint 9000L RED DOT

Aimpoint H34S RED DOT

Aimpoint H34L RED DOT

Aimpoint H1 Micro RED DOT

Kontakt broj  052-243-890

mob 065-779-799

Štampa

LD "Neretvica" - PRVO LD SA UGOVOROM O ZAKUPU LOVIŠTA U FBIH

Autor Super User. Posted in vijesti

LD "Neretvica" iz Buturović Polja osnovano je početkom januara 1969.godine a svoj rad obnovilo nakon rata 1995. godine. Ovo Lovačko društvo prvo je u

Federaciji BiH potpisalo Ugovor o zakupu lovišta koji je zaključen dana 10.03.2015. godine sa Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva HNK, odnosno ministrom Dankom Jovićem a na period od 10 godina.   Lovište se prostire na površini od 21.387,00 hektara.

Inače ovo društvo broji 180  članova od kojih je  160 redovnih, pet pripravnika i 15 članova podmlatka tj. mlađih od 18 godina. Društvo ima 5 sekcija i svaka sekcija ima svoju lovačku kuću. Predsjednik društva je gosp. Asim Grlica

Štampa

ZAVRŠENA LOVNA SEZONA U VISOKOM

Autor Super User. Posted in vijesti

Završetak lovne sezone članovi lovačkog društva “Srndać-Visoko" obilježili su nedaleko od sela Lužnica, na sada već tradicionalnom lokalitetu Begića luka. Visočki lovci su na jednom mjestu okupili preko 400 lovaca, iz Kaknja, Ilijaša, Fojnice, Tešnja, Travnika, Olova, Konjica, Breze, Vareša, Sarajeva i mnogih drugih mjesta.

Prekrasna sunčana nedjelja bila je idealna za susret starih sportskih prijatelja. Nakon zajedničkog lova koji je polučio odličnim odstrelima, druženje je nastavljeno uz harmoniku, roštilj i nezaobilazni vojnički grah u organizaciji našeg lovačkog društva, čime je obilježen završetak lovne sezone.

Posebnu atrakciju za sve lovce i posjetitelje priredila je firma Vispak koja je od ranih jutarnjih sati djelila besplatnu kafu napravljenu u najvećoj džezvi na svijetu.

izvor - visoko.co.ba

Štampa

ANKETA

Autor Super User. Posted in vijesti

Centar za očuvanje autohtonih rasa započinje istraživanje aktuelnog stanja populacije autohtonih rasa pasa goniča na prostoru Srbije, Crne Gore, BiH i Hrvatske.

Jedan dio istraživanja obavlja se putem online ankete koja se nalazi na adresi ispod:

https://docs.google.com/forms/d/1xxqbYemfhpnn8hUGeiAV4ZRDBwpJY6_pjohnI95jKyw/viewform?usp=send_form

Pozivamo Vas da učestvujete u ovoj anketi i time date svoj doprinos ovom istraživanju. Također, ukoliko ste u mogućnosti, podjelite ovu objavu na stranicama i grupama koje okupljaju lovce i ostale odgajivače ovih rasa pasa, kako bi anketa stigla do što većeg broja ljudi, jer njen uspjeh direktno zavisi od odziva, odnosno broja popunjenih anketa.

 

 

Štampa

MEĐUNARODNI SAJAM LOVA I RIBOLOVA "FeHoVa" 13.02 - 15.02.2015.

Autor Super User. Posted in vijesti

Agencija Almy Travel iz Sarajeva nudi svim lovcima i ribolovcima odlazak na ovaj sajam po jako povoljnoj  cijeni od svega 99 KM.

Već tradicionalni sajam iz godine u godinu privlači sve veći broj izlagača i posjetitelja iz brojnih zemalja diljem svijeta. Sajam obiluje brojnim izložbama, prodajnim štandovima, izložbama pasa,degustacijama i još mnogo toga iz svijeta lova i ribolova. Proizvođači svih poznatih marki oružja, odjeće, obuće na sajmu prezantiraju svoje proizvode i moguće ih je kupiti po znatno povoljnijim cijenama od onih u trgovinama lovačke i ribolovne opreme.

Program putovanja: 1. DAN (13.02.2015)

Polazak u večernjim satima u 23.00h Sarajevo.24.00h Zenica 01.00h Doboj. Vožnja preko Osijeka.Belog Manastira.

Štampa

VEPAR UPAO U PODRUM PIĆA

Autor Super User. Posted in vijesti

Vepar teži od 100 kilograma izazvao je jučer lakšu saobraćajnu nezgodu u centru Vlasenice, napravivši prethodno pravu pometnju među građanima. Životinja je u grad dospjela nakon hajke lovaca u okolici Vlasenice. Nakon što se spustio u grad, upao je jedan podrum pića i porušio sve što mu se našlo na putu, nakon čega je izjurio iz prodavnice i udario u automobil koji se kretao ulicom.

Potom se vratio u podrum pića, gdje su ga sačekali i ustrijelili lovci.

 Lovac Radivoje Kurtuma kaže da je u svojoj dugogodišnjoj lovačkoj karijeri samo jednom vidio vepra u centru grada.

 

 

 

Autor: Z. K. www.avaz.ba

Štampa

VEPAR KAPITALAC OD 200 kg

Autor Super User. Posted in vijesti

Na lokalitetu Ljute, općina Konjic, članovi udruženja lovačkih društava (ULD) "Kozjak - Ljuta" iz Konjica i "Grebak" iz Foče-Ustikoline ulovili su u nedjelju vepra kapitalca mase oko 200 kilograma. Predsjednik Skupštine ULD "Grebak" Elvedin Borovina rekao nam je kako za potrebe lova nisu angažovani kerovi, već je organizovana hajka. U hajci je u podnevnim satima nedjelje učestvovalo između 15 i 20 lovaca. "Radi se o poprilično velikom ulovu. Ja do sada nisam vidio većeg kapitalca", rekao je Borovina. Nakon lova organizovano je tradicionalno lovačko sijelo, kako bi učesnici lova uz hranu i piće proslavili izuzetno uspješan lovački dan.

(klix.ba)

Štampa

LOVCI I IZVIĐAČI UREĐUJU OKOLIŠ

Autor Super User. Posted in vijesti

Malo je naselja u Bosni i Hercegovini koja se poput Male Brijesnice u Doboj Istoku, bore i čuvaju svoju životnu okolinu. Lovci lovačke sekcije na čijem čelu je Mustafa Mehmedović su, zajedno sa izviđačima odreda „Vrba“ i članovima udruženja „MB laj“ uredili Eko park na lokaciji Kršići-Viništa.

Prostor su očistili od smeća i uredili ga, i redovno ga održavaju. Pored parka kroz duboke kanjone protiče mala i bistra rječica. Do Eko-parka je novosagrađena lovačka kuća „Viništa“ ispod koje je atraktivna pećina „Šljepača“ duga oko 300 metara koju Brijeničani planiraju pretvoriti u turističku atrakciju.

Kilometar-dva dalje izviđači su sebi napravili oazu na lokaciji „Carska bašča“, gdje organiziraju susrete, takmičenja i kampovanje izviđača iz cijele Bosne i Hercegovine.

    -U nedjelju ćemo svi zajedno na ovom mjestu organizirati veliku akciju na čiščenju nanosa koje je donijla rijeka nakon posljednjih poplava- kaže predsjednik Lovačke skecije Mala Brijesnica Mustafa Mehmedović.

Autor: H. Čalić -  www.avaz.ba

Štampa

RADIOAKTIVNI VEPROVI U ŠUMAMA

Autor Super User. Posted in vijesti

Saske šume obiluju veprovima i lov na ove divlje životinje iznimno je popularan. No meso je u svake treće jedinke radioaktivno. Iako su prošla gotovo tri desetljeća od nuklearne katastrofe u Černobilu, Njemačka se i dalje suočava s problemom radioaktivnih veprova. Pokrajina Saska udaljena je od ukrajinske nuklearke 1000 kilometara, no meso divljih svinja koje obitavaju u njenim šumama zagađeno je i nije preporučljivo za jelo zbog previsoke razine radioaktivnih elemenata, javlja The Verge. Jednom kad ih ulove i testiraju njihovo meso, što je obvezno po njemačkom zakonu, lovci svinje čiji kilogram mesa sadrži više od 600 bekerela radioaktivnog Cezija-137 moraju uništiti. A takvi su rezultati, navode statistike, uočeni kod svake treće ulovljene životinje pa je prošle godine od 752 uzorka njih čak 297 pokazalo iznimno opasne razine zračenja. Osim veprovine, u Saskoj iz istog razloga nije preporučljivo niti konzumiranje njihove omiljene hrane - gljiva i tartufa. Upravo ti saprofiti najduže zadržavaju radijaciju od svih drugih vrsta što je i razlog zbog čega je visok stupanj radijacije uočljiv baš kod divljih svinja. Znanstvenici pretpostavljaju da će ovakva situacija potrajati još narednih 30 godina kada bi se razina radioaktivnih tvari trebala vratiti u normalu. (Agencija VLM)

Štampa

UHVAĆENI KRIVOLOVCI

Autor Super User. Posted in vijesti

Protiv pet osoba bit će podnesen izvještaj zbog nezakonitog lova u Gradišci te posjedovanja naoružanja. Iz Centra javne sigurnosti (CJB) Banja Luka danas je saopćeno da su, 18. septembra, slobode lišeni B.B. (1980.) iz Gradiške, A.V. (1983.) iz Kozarske Dubice, D.M. (1958.) iz Kozarske Dubice, i Đ.J.( 1961.) i P.T . (1983.) iz Banje Luke zbog postojanja osnova sumnje da su 16. septembra počinili kazneno djelo nezakonit lov. Oni su tog dana oko 18.30 sati u mjestu Orahova, kod Gradiške, za vrijeme lovostaja odstrijelili srneću divljač. Istog dana, na osnovu naredbe Osnovnog suda Gradiška, izvršen je pretres kuće i pomoćnih objekata koje koriste navedene osobe te pronađeno i oduzeto osam lovačkih pušaka, tri lovačka karabina CZ, tri pištolja, kombinirana puška, dvije vojne puške M48, automatska puška M70 i više pripadajućih metaka različitog kalibra, kao i četiri pvc vrećice zaleđenog mesa, ukupno oko 45,3 kg. Nakon završene kriminalističke obrade uhapšeni su pušteni na slobodu, a protiv njih će po kompletiranju i dokumentiranju predmeta biti dostavljen izvještaj nadležnom tužiteljstvu za kazneno djelo nezakonit lov, a protiv D.M. za kazneno djelo prikrivanje.

Marketing 1

 

Google AdSense Module

 Ads