Štampa

MEDVJED PAO U BUNAR

Autor Super User. Posted in vijesti

Zbog suše i požara prethodnih mjeseci, koji su uzrokovali nedostatak hrane i vode u lovištima u BiH, medvjedi su počeli redovno ‘obilaziti’ imanja bh. domaćina, što je izazvalo strah među mještanima. Tako je u posljednje vrijeme evidentirano mnoštvo primjera, od Banjaluke, Čelinca i Kotor Varoša, do Bosanskog Petrovca, gdje su medvjedi bili blizu kuća, hranili se voćem i lomili stabla, ali u nekim slučajevima i napadali stoku. Na meti ovih životinja su najčešće, prema svjedočenjima lovaca, šljive, jabuke i kruške, kao i košnice odakle uzimaju med, pišu Nezavisne novine. Najsvježiji primjer je iz opštine Bosanski Petrovac, gdje je

Mićo Runjić, iz sela Vedro Polje, nedavno primijetio da mu ‘u goste’ dolazi medvjed. Naime, ovaj domaćin, koji inače živi u opštini Petrovac i povremeno obilazi imanje u Vedrom Polju, zatekao je polomljena stabla šljiva u svom dvorištu, te nesvakidašnji slučaj, jer je čuo mumlanje medvjeda, ali ga nigdje nije vidio. Nakon što je pretražio imanje našao ga je u bunaru dubokom četiri metra, u kojem na svu sreću nije bilo mnogo vode, pa medvjed nije povrijeđen niti se ugušio. Prema priči mještana, prvo su pokušali da crijevom i pumpom izvuku vodu iz bunara pa da medo makar ostane na suhom, ali svaki put kada bi spustili plastično crijevo u bunar medvjed bi ga pregrizao. Nakon toga su napravili ljestve i spustili ih u bunar, pa je medvjed nakon izvjesnog vremena sam izašao. Kako je kazao Borislav Bojanić, član Upravnog odbora Lovačkog saveza RS, medvjedi su u posljednje vrijeme primjećivani blizu kuća u više mjesta u RS i to najviše zbog nedostatka hrane i vode. On je istakao da na to utiču i požari koji se posljednjih godina pojavljuju u šumama i koji iz nje tjeraju divljač, ali i da pomjeranja stanovništva prema gradovima pomjeraju i divlje životinje.

 

“Medvjedi vole da jedu sve voćke, a dobro rješenje bi bilo saditi takve poljoprivredne kulture u lovištima, kako bi ih na taj način zadržali tu i ne bi imali potrebe da silaze u sela“, kazao je Bojanić. Sa druge strane, Kenan Voloder, sekretar Saveza lovačkih organizacija u BiH, kazao je da su na području FBiH registrovani slučajevi u kojima medvjedi razvale košnice blizu kuća u potrazi za medom. On je istakao da na pomjeranje medvjeda prema kućama utiču šumski požari i suša.

 

“Normalno je da primjećivanje medvjeda ulije strah kod svakog čovjeka, a posebno je opasna ženka medvjeda s mladuncima“, rekao je on. Ipak, istakao je da na području FBiH u posljednje vrijeme više problema imaju s lisicama i vukovima u blizini kuća.

 

rtvbihac.ba

Marketing 1

 

Google AdSense Module

 Ads