Štampa

FORUMAŠI BIH-LOV U AKCIJI REPOPULACIJE POLJSKE JAREBICE

Autor Super User. Posted in vijesti

Zadnjih nekoliko dana petorica lovaca (sve forumaši BiH-Lov ) uveliko su radili na realizaciji projekta repopulacije poljske jarebice. Puštanje je rađeno po pravilima, adaptacija u prihvatnim volijerama par dana, pa postepeno puštanje iz volijera. Ukupno je pušteno 100 jarebica (2 volijere po 25 jarebica u dva turnusa). Portalu BiH-Lov je posebna čast da pozdravi i objavi priču ovih momaka koji svojim

primjerom pokazuju da se sve može kad se hoće i kad ima dovoljno ljubavi i volje.

"Jarebice smo kupili u Posušju kod Gorana. Odlčne su kondicije, savršeno operjane, divlje... Uvjereni smo da će repopulacija biti uspješna.

Moramo reći da smo presretni, i da nam je posebno drago što je raja stvarno dala sve od sebe da se posao odradi. Jednu volijeru smo morali montirati po kiši, tako da smo bili mokri totalno. Za čuvanje volijera je svoj skromni doprinos dao naš forumaš "NKP" Stalna patroliranja, čuvanja... U pravljenju volijera se najviše iskazao novi forumaš "Mario", koji čak nije ni član našeg LD!! Naravno, treba pomenuti i Vladu Kantona Sarajevo, jer su odobrili novac za ovaj naš projekat. Mislimo da se generalno u našim lovištima malo ulaže u nabavku divljači. A nerijetko, i ono što se nabavi, pusti se u lovište potpuno nestručno! Poljka je znatno prorijeđena u cijeloj Evropi. Glavni razlog, najvjerovatnije, je intenzivna poljoprivreda. Komasacija (ukrupnjavanje posjeda), uništavanje međa, masovno korištenje pesticida, prekobrojni predatori... Kada se doda uznemiravanje, krivolov, oštre zime, nebriga lovaca.... Skupi se tu podosta faktora. Suštinski, ona je osjetljiva, pa treba pratiti i pomagati.

Nakon određenog perioda puštene su sve jarebice (stotinajak kom). Za sada se drže područja na kojem su puštene, a nadamo se da će tako i ostati. Povremeno ih vidimo ili čujemo u lovištu. Posljednju noć smo imali i jedini problem (incident). Lisica je nakon deset dana uspjela provaliti u jednu volijeru. Po onom što sam zatekao, mislim da nije puno štete napravila. Po tragovima, 2-3 jarebice su stradale, ostale su pobjegle iz volijere.


Interesantno je da smo pored volijera zatekli i jednu staru jarebicu, puštenu prošle godine. To je znak da je i jedan dio prošlogodišnjih preživio najjaču zimu u proteklih par decenija. Sve u svemu, mi smo prezadovoljni,Portal BiH-Lov u ime svih lovaca zahvaljuje se na maksimalnom trudu našim forumašima: seter, NKP, engleski seter, Dado_SA i Mario. Ni kiša a ni žene ih nisu mogle zaustaviti da rade na puštanju jarebica  :D

Puštanje jarebice možete pogledati na snimku OVDJE

BRAVO MOMCI SVAKA ČAST !!

Marketing 1

 

Google AdSense Module

 Ads