Štampa

PUŠTANJE SUROG ORLA U PRIRODU

Autor Super User. Posted in vijesti

Kako smo već ranije pisali, na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu nekoliko dana boravio je neobičan pacijent.  Nakon uspješne rehabilitacije surog orla, u saradnji sa Lovačkim društvom Velež iz Podveležja, organizovano je njegovo puštanje na slobodu. Lokacija je odabrana na osnovu bioloških, orografskih i klimatoloških karakteristika područja te informacija da su na istom području ranije obitavali orlovi. Članovi Lovačkog društva su

preuzeli obavezu nadzora, na čemu smo im jako zahvalni.

  

 

 

 

 

 

Po dolasku na dogovoreni lokalitet, postojala je bojazan da nakon dvije sedmice oporavka, orao možda još nije spreman za let. Ipak, po otvaranju transportnog kaveza, bilo je više nego jasno da je orao sposoban da ponovo leti. Naime, odmah po otvaranju kaveza, bez ikakvog oklijevanja, orao je raširio svoja impozantna krila i odletio. Prvi let nije bio dug, što je bilo i očekivano. Orao je sletio na jednu liticu i par minuta „upoznavao“ teren. Nakon toga, ponovo polijeće odlazeći u konačnu slobodu.

 

f 6

Na kraju, svima nama koji smo učestvovali u ovoj akciji ostaje jedan nesvakidašnji osjećaj ponosa što smo imali priliku da „upoznamo“ ovu predivnu pticu, te da joj pomognemo u povratku na slobodu. Još jednom se zahvaljujemo rukovodstvu i lovcima Lovačke udruge iz Viteza i Lovačkog društva Velež na etičnim postupcima kojim su spasili ovu veličanstvenu pticu. Nadamo se da će ova ženka, jednoga dana, doprinijeti povećanju populacije surih orlova u Bosni i Hercegovini.

 

Marketing 1

 

Google AdSense Module

 Ads