Štampa

ŠTA SE DEŠAVA S UDRUŽENJEM „FAZAN“ U DOBOJU

Autor Super User. Posted in vijesti

 

 Dugogodišnja previranja i nepravilnosti u radu Lovačkog udruženja „Fazan“ u Doboju uskoro bi mogla istraživati i SIPA. Naime, među stotinama, uglavnom bez razloga isključenih lovaca su i lovovođe, lovočuvari, počasni lovci, bivši predsjednici Udruženja. 

Izgubili povjerenje

Na udaru su se našli kada su upozorili na nezakonitosti u radu, ali i na činjenicu da se sve veći broj njihovih kolega šikanira i, kako tvrde, bez razloga sankcionira zbog nacionalne pripadnosti. Za protekle tri godine blizu 200 lovaca je isključeno iz članstva. Isključeni lovci ističu kako su pojedinci privatizirali Udruženje i njegove organe da bi se riješili neistomišljenika koji su upozoravali na kršenje zakona.  

Lovci ističu kako se mora ispitati utrošak oko 300.000 KM koje godišnje

prođu kroz Udruženje, zatim organiziranje krivolova automatskim naoružanjem za visoke političke funkcionere, nestanak fazanske divljači iz fazanerije vrijedne oko 40.000 maraka i još mnogo toga. 

Isključeni lovci su izgubili povjerenje u nadležne institucije u Doboju.

 Pripremio sam materijale za SIPA-u. Ovaj slučaj bi morala istražiti SIPA, jer tu ima svega. U sekciji Stanovi lovi 14 ljudi na 1.800 hektara i dovode goste i političare, a nas 30 lovi na stotinjak hektara i u minskim poljima. To nije fer - kaže Refik Deljkić, počasni lovac.

Kosta Mitrović, smijenjeni pomoćni lovočuvar, tvrdi da je u svom lovištu uhvatio svog kolegu lovočuvara u krivolovu. 

Umjesto njega, mene je Udruženje isključilo što sam ih upozoravao i napravio prijavu za krivolov - kaže on.

Otac i sin

Milovan Vasiljević Subaša je počasni lovac i bivši predsjednik Udruženja. Kaže kako za 30 godina, koliko je lovac, nije doživio da u nekom lovačkom udruženju bude takav nered.

Između ostalog, predsjednik Udruženja tuži, a otac mu, član Lovačkog suda, sudi. Sami sada procijenite koliko je to sada realno i pravedno suđenje. Svi smo ogorčeni - kaže Vasiljević.

Branimir Ristić, smijenjeni lovočuvar, koji je lovac već 38 godina, također, upozorava na kršenje zakona i kroz najviše akte Udruženja. 

- Svako postupanje prema tim aktima, koja nisu ovjerena u nadležnom sudu, je nezakonit rad. I, što je sada posebno zabrinjavajuće, to je taj nacionalizam koji nikada među lovcima nije postojao - kaže Ristić. 

Vedran Božičković, predsjednik Lovačkog udruženja „Fazan“ Doboj, s druge strane, pak, tvrdi kako su svi akti Udruženja usklađeni sa zakonom, te odbacuje optužbe da ima šikaniranja po nacionalnoj pripadnosti. 

- Svi lovci, bilo koje da su nacionalnosti, uživaju ista prava - kategoričan je Božičković.

Pojedinci pozivali Srbe da se ujedine kao 1991. 

Lovac Sabrija Mujdžić primljen je u sekciju Stanovi sa srpskom većinom, ali nakon što je uložio novac u izgradnju lovačke kuće, vraćen je u sekciju Putnikovo brdo, gdje 30 lovaca Bošnjaka, podržanih od nekoliko kolega srpske nacionalnosti, lovi praktično u minskim poljima.

 Mnogo sam novca uložio u izgradnju, da bi me, nakon što su iskoristili moj novac, otjerali nazad. I još sam doživio neprijatnosti na sastancima ovdje kada su pojedini lovci provocirali i pozivali Srbe da se ujedine kao 1991. godine - kaže Mujdžić. 

Milorad Milošević, također dugogodišnji lovac, potvrđuje da „rukovodstvo Udruženja i pojedini lovočuvari istupaju s pozicija velikosrpskog hegemonizma“. Dodaje kako mu je, kada je podržao kolege, jedan lovočuvar dobacio: „Zašto si otišao da loviš s talibanima“.

preuzeto sa portala www.avaz.ba

Marketing 1

 

Google AdSense Module

 Ads