PSI GONIČI

Štampa

BOSANSKI OŠTRODLAKI GONIČ - BARAK

Autor Administrator. Posted in PSI GONIČI

barak_Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina (FCI) Datum porijekla važećeg standarda: 15.01.1973. god. Klasifikacija FCI: Grupa 6 - Goniči Sekcija 1.1. - Psi srednje veličine sa radnim ispitom
o je snažan pas sa dugom i čekinjastom dlakom, duge i srednje široke glave, izraženih i gustih obrva, hrabar, temperamentan, strogog izraza, uporan.
 UPOTREBA
 Dobar, istrajan i uporan gonič, sa srednje visokim do dubokim glasom. GLAVA
Glava: potiljna kost izražena, čelo neznatno ispupčeno, nosnik prav. Njuška snažna i pravougaona, obrasla gustim brkovima i bradom, a gledano odozgo, srednje široka i sužava se prema nosu. Lobanja je nešto duža od njuške. Dužina glave je 20-25 cm.Lobanja: Očni lukovi su jako izraženi, dok je čeona brazda srednje izražena (pri pipanju).Stop: blago izražen.Njuška: snažna, duga, duboka, u korijenu šira, sužava se prema nosu.Nos: nosna pečurka široka, nozdrve široke, duboko razvijene, crne ili zatvorenosmeđe -kestenjste boje.Usne: duboko pripijene i nešto mesnatije.Zubi: jaki, makazasti i potpuni.Oči: krupne, ovalne, kestenjaste boje, pametnog i veselog izraza.Uši: srednje, visoko usađene, srednje duge i široke. Prema vrhu su tanje i zokružene, pravo vise, nešto punije. 
VRAT
Prelaz u potiljnom dijelu je izražen i koso na trup usađen. Snažan, srednje širok, a prema grudima se povećava. Koža je pripijena, elastična, na cijeloj površini odlakana.
TRUP 
Trup: Linija leđa se blago spušta od grebena prema sapima. Greben srednje izražen.Leđa široka i puna - mišićava, slabinski dio kratak i mišićav. Sapi su blago nategnute i široke (naročito u ženki).Kukovi malo primjetni.Grudni koš: dug, srednje širok, slabo zaobljen i dubok bar do laktova. Prsa srednje široka.Trbuh i bokovi: blago prikupljeni.
REP
Rrednje visoko usađen, u korjenu deblji, prema vrhu se sužava i dopire do skočnog zgloba ili ga malo prelazi. Nošen nešto malo nagore, povijen. Dobro odlakan.
NOGE
Prednje noge: pravilnih stavova gledano sa strane i sprijeda. Plećke duge, kose i mišićave. Nadlaktica duga i mišićava. Lakat umjereno priljubljen. Nadlaktica i podlaketica treba da sklapaju ugao od 90 stepeni. Podlaktica je vertikalna, mišićava i prava, sa jakim kostima. Šaplje je slabo primjetno.Došaplje je vetrikalno i blago nagnuto do 10 stepeni i kratko. Šape mačije, skupljene, sa punim i tvrdim tabanima i jakim noktima, dobro pigmentiranim.Zadnje noge: pravilni stavovi gledani, sa strane i otpozadi. Butine su srednje duge, široke i mišićava. Potkoljenica je jaka, duga, kosa i mišićava. Skočni zglob snažan i dobro postavljen. Došaplje je vertikalno, kratko i snažno. Zadnje šape su, nešto, duže od prednjih. Hod je izdašan i siguran. Koža je srednje debela, elastična, pripijena, dobro pigmentirana i dobro odlakana. Dlaka je duga, oštra i rastresito stršeća, sa gustom podlakom.
DLAKA
Dlaka treba da bude oštra sa gustom poddlakom i kudravog izgleda
BOJA
Osnovne boje su: žutocrvena ili zemljano siva, sa manjim bijelim površinama na donjim dijelovima tijela. Boja: osnovna boja je pšenično žuta, žutocrvena, zemljanosiva, tamnosiva. Često sa bijelim povšinama po glavi u obliku lise, nosniku, podvratku, grudima, donjim djelovima nogu ili na vrhu repa. Boja može biti kombinovana od navedenih -dvobojni ili trobojni psi.
VISINA
Greben 46-50 cm; poželjna je 52 cm. Kuje su nešto niže.
TEŽINA
Težina je 16-24 kg, poželjna je 20kg.
DUŽINA
Trup treba da je 10% duži od visine
GREŠKE - šira i teža glava- slabija pigmentacija očiju i vidljivih sluzokoža.- klještalo zubalo, naborane i odstojeće uši.- podgušnjak slabije izražen.- nepravilnost u stavovima i uglovima nogu.- preširoke ili prepilitke grudi.- blago ulegnuta ili izbačena leđa.- zaperci.- slabije izražena neproporcionalnost pojedinih dijelova tijela

Marketing 1

 

Google AdSense Module

 Ads